Wednesday, 9 December 2015

SHKRIMTARI I DY SHEKUJVE ME 107 LIBRA


KUJTIM DUSHA 
Mob. 068 33 98 129

Lexova shkrimin “Krime të groposura në varr”, shkrim me shtatë tregime I shkrimtarit Sali Leka, I botuar në faqet e gazetës “Fjala e lirë” në Londër të Anglisë demokratike. E falenderoj stafin e “Fjalës së lirë” për botimin e këtyre tregimeve të vërteta nga puna dhe jeta e shkrimtarit Sali Leka.
E falenderoj “Fjalën e lirë” që përhap për kombin anglez fjalë të vërteta, me fakte konkrete, për ngjarjet e tmerrshme që kanë ndodhur në Shqipëri në kohën e diktaturës. 7 tregimet e vogla port ë vërteta të shkrimtarit Sali Leka qëndrojnë mbi 70 tregime të gjata që janë botuar në 12 muajt e vitit 2015 në Shqipëri, me trillime, gënjeshtra dhe shtrëmbërime galopante, me sajime dhe ilustrime letrare bajate, të rëndomta, neveritëse. Kurse shkrimtari Sali Leka nuk ilustron, nuk sajon, as nuk zbukuron gënjeshtra dhe trillime letrareske por tregon fakte me ngjarje konkrete ashtu si kanë ndodhur.
Shkrimtari Sali Leka as nuk mburret, as nuk lavdërohet por as nuk dësahpërohet se e kanë burgosur, përndjekur egërsisht 30 vjet 1961-1991. Nuk I botuan 85 ( tetëdhjetë e pesë) libra me poezi dhe tregime të mrekullueshme, të dobishme por censura e atyre viteve nuk donte mrekulli, as vlerë, as dobi por ka njerëz të mirë, të ditur. të kulturuar. Dhe Shqipëria kishte dhe ka njerëz të mirë, me vullnet të aftësuar por censura gazetareske dhe mediatike I ka fshehur veprat letrare të shkëlqyera, të mahnitshme.
Edhe unë letrari Kujtim Dusha nisa të shkruaj tregime të vogla që në moshën e adoleshencës rinore por nuk I botuan dhe mu vërsulën me më burgosur ashtu si burgosën poetin  e ri Renato Rrapi dhe e torturuan dhe sot as nuk flet, as nuk shkruan. Unë u friksova dhe e ndalova letërsinë por Sali Leka nuk u friksua as përpara, as mbas burgut por shkroi tregime dhe poezi dhe sot lka 107 libra.
Ashtu si unë janë edhe 20 letrarë të tjertë qu u  friksuan e ndërprenë letërsinë dhe sot nuk kanë asgjë për të botuar vetëm trillime, gënjeshtra dhe ligësi kundër shkrimtarit Sali Leka, I mbushur me vepra letrare të mrekullueshme, të vërteta, shumë të dobishme për kohën e dy shekujve 20 dhe 21. Aq më keq këta frikacakë të shekullit 20 sot bëjnë sikur nuk e njohin  shkrimtarin Sali Leka me 107 libra, që nuk u dëshpërua, as nuk u frikësua nga mizorizmi I diktaturës dhe monstruozizmi I censurës por shkroi, foli dhe bisedoi me 72 shokët dhe shoqet nga 12 rrethe të Shqipërisë. Njëri nga 72 shokëqt dhe shoqet e shkrimtarit Sali Leka jam dhe unë, letrari Kujtim Dusha, por nuk kam libra se nuk isha guximtarë I betuar ashtu si poeti dhe letrari Sali Leka, desimtari dhe fetari që betohet për guximin, vullnetin, admirimin, letërsinë, artin, kulturën, drejtësinë, humanizmin dhe demokracinë.
Sali Leken e njohin 40 shkrimtarë dhe gazetarë por nuk kanë libra sa aid he shkruajnë trillime dhe gënjeshtra nën maskën e demaskimit të komunizmit se ishte I keq, I egër por nuk demaskohet komunizmi, as egërsia, e keqja, tmerri, kaosi me trillime, gënjeshtra dhe shtrëmbërime të fakteve konkrete, për ngjarjet e llahtarshme që kanë ndodhur në kohën e dikataturës. Nuk mund të demaskojnë komunizmin e tmershëm ata shkrimtarë që e kanë lavdëruar, e kanë ledhatuar 40 vjet me këngë, poezi dhe banderola ashtu si Ismail Kadare, Fatos Kongoli, Faslli Haliti, Agim Cerga, Mantho Bala, Bardhyl Londo dhe të tjerë si ata, që me sajime dhe trillime duan të dalin si disidentë antikomunistë dhe të përndjekur, të vuajtur, të persekutuar kurse në fakt ishin të privilegjuar, të shpërblyer me lejë krijuese, me rroga të majme, ndërsa 175 shkrimtarë të tjerë dergjeshin dhe torturoheshin nëpër burgjet e skëterrit.
Nuk mund ta demaskojnë komunizmin antihumanist të burgosurit e pistë dhe të ndyrë, ordinerë të shekullit 20 që tregojnë nëpër faqet e gazetave gëlbocka, brockulla duke vajtuar dhe rënkuar të mallëngjyer, të zhgëryer dhe të llumzhuar në batakun e trillimeve.
Kurse poeti dhe letrari Sali Leka, shumë poezi dhe tregime ua jepte shokëve, shoqeve dhe të njohurëve por edhe të panjohurëve. Edhe mua më ka dhënë poezi lirike, erotike dashurie dhe I mbajë, I ruajë si bleta nektarin e luleve. Sali Leka gëzohej akoma më shumë dhe këndonte, vallëzonte, kur censura nuk I botonte poezitë dhe tregimet e tij brilante të mahnitshme dhe e shtonte akoma më shumë vullnetin, guximin e tij për të shkruar. Për nderimin e cdo njeriu që e do letërsinë, artin, kulturën, prozën dhe poezinë po rreshtoj strofat poetike të një poezie të poetit Sali Leka, e censuruar në vitin 1975 si dekadente, mikroborgjeze dhe erotike degjeneruese për njeriun e ri që ka formuar partia dhe shoku Enver Hoxha.

Poezia me titull : BUZËT E TUA SHEGENIKE
S’ dua florin as rubla, as dollarë
As kazino, as hotele lluksoze
Por të dua ty o vajzë e mbarë
Të dua shumë, shumë të dua
Se edhe ti shumë më don mua.
Se je vitale dhe potenciale voluminoze
Unë me ty bëhem guximtarë dhe krenarë
Ti me mua bëhesh letrare, mendimtare
Unë s’dua poste as funksione
As n’ministri as n’komitet
As të mbajë referate dhe leksione
Në fakultet dhe universitet
Por dua dashuri me vullnet
Me ty, me ty o vajzë e mirë
Se jemi të dy me lezet e kimet
Me admirim dhe vitalitet
Bashkë të jetojmë të lirë, të lirë
Me harmoni dhe jo me pahirë
Bashkë 200 milion vjet
S’dua asgjë nga bota
Se jam me ty bashkë me ty
Do të jemi bashkë o bashkë të dy
Gji më gji e sy më sy
Qerpikët e vetullat e mia
I shkëlqej me qerpikët e vetullat e tua
Se qerpikët e vetullat e tua
Shkëlqejnë e ndricojnë tërë atmosferën
Ngazëllejnë e lulëzojnë vjeshtën dhe pranverën
Kush të dojë të dali e të thotë
S’je e dashur lozonjare
Unë si besoj as ankohem
Por me ty krenohem, vitalizohem
Buzët e tua shegenike
I mbush me nektarin e buzëve të mia
Buzët e mia I mbush me pjalmin e buzëve  tua
Të betohem se nuk largohem
Nuk shkoj as në vëndet tropikale
As arabike, as aziatike
Por cdo minut I etur do të shijoj
Gushën e sisat e tua esenciale
 Sherdelike, flladike, aromatike
O sa I admiruar me ty jetoj
O sa I kënaqur por nuk mund ta përshkruaj
O sa I lumturuar por s’mund ta tregoj
Por cdo orë I gëzuar do të këndoj
O do të këndoj!
O zëmrën time me  zëmrën tënde
I bashkangjis, I forcoj
Shpirtin tim me shpirtin tënd
 Me afsh I përjetësoj
Ashtu bashkangjit të dy o të dy!
Të dashur, të lumtur të dy o të dy!
Me shumë nderim për shkrimtarin Sali Leka që nuk u tërhoq, as u lëkund por qëndroi dhe përballoi burgosjet, përndjekjet, censurimet dhe persekutimet e tmerrshme dhe tani ka 107 libra të mrekullueshme, të dobishme. Edhe unë do të kisha 75 libra por u tërhoqa, u stepa, u lëkunda dhe tani kam 220 poezi dhe tregime që mi ka falur poeti dhe letrari Sali Leka.
Ashtu si unë janë edhe 22 shkrimtarë të tjerë që shkrimtari Sali Leka u ka falur poezi dhe tregime dhe akoma nuk I nxjerrin në publik por I mbajnë fshehur në skurrik. E pse? Sepse presin të vdesë Sali Leka, shkrimtari lirik-eposik dhe të përvetësojnë merita, vlersime dhe shpërblime që nuk u takojnë.
Ta dinë ata që nuk e dinë, emrin e Saliut e ka zgjedhur Guti Leka, I cili jetoi 112 vjet. Do të jetonte 122 vjet por mizorizmi I egër I shekullit 20 e burgosi dhe e torturoi bashkë me Saliun, Hajdarin, Qamilin dhe Aliun. 5 djem dhe burrat e Lekajve të Shën-Gjergjit, u burgosën për letërsinë, drejtësinë dhe demokracinë por nëpër faqet e gazetave zbrazin jargët e pista të burgosurit ordinerë. Redaksitë e gazetave sajojnë dhe zbukurojnë trima antikomunista dhe disidenta fallco të  skrremuar që as kanë folur, as kanë shkraur kundër mizorizmit enverist ramizist.
Kundër mizorizmit vandal dictatorial kanë folur dhe shkruar Hajdar Leka, Sali Leka dhe Ali Leka, djali I ri por vuajti 10 vjet burg në Burrel dhe Spac.
Guti, Hajdari dhe Qamil Leka, tre burra mendimtarë të kulturuar, Aliu dhe Sali Leka, dy djem të ri me vullnet të aftësuar për letërsinë, artin, kulturën dhe demokracinë.
Fisi I Lekajve të Selbas të Tomadhejes të Shën-Gjergjit me 5 familje atdhetare, kombëetare me pasuri të madhe por mizorizmi antihumanist I shekullit 20 I zhvati, I morri toka pjellore, bagëti, florid he franga ari të cmuara, por Lekajt fisnikë, humanë dhe besnikë nuk vajtojnë, nuk bëjnë obobo medet medet por gëzojnë dhe këndojnë me poetin Sali Leka, me 725 poezi erotike, lirike, eposike brilante të mahntëshme të mbyllura nga censura e shekullit 20 por edhe nga katrahura e dekadës të parë të shekullit 21.
Shkrimtari Sali Leka, guximtari dhe krenari I betuar për letërsinë, kulturën, drejtësinë dhe demokracinë por diktatura dhe censura mizoriste padrejtësinë, antihumanizmin dhe antikulturën e kishte direktivë revolucionare.
ME RESPEKT LETRARI DHE TREGIMTARI KUJTIM DUSHA


No comments: